Roditelji, ovih blagdana svojoj LGBTIQ djeci darujte ljubav i prihvaćanje

Za brojne osobe različite seksualne orijentacije ili rodnog identiteta u Hrvatskoj još uvijek nema dovoljno razumijevanja u njihovim obiteljima.

Istraživanje pokazuje da 53 posto očeva i 36 posto majki LGBTIQ osoba ne zna seksualnu orijentaciju svojeg djeteta. A takvoj je djeci najteže baš u doba blagdana.

Podatak je to koji su na konferenciji za medije u petak iznijele Udruge Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka Lori i Trans Aid Hrvatska, predstavljajući kampanju “Sve što želimo za blagdane je ljubav svima”.

Riječ je o internetskoj platformi Sretno.eu, putem koje se mogu odabrati gotove ili kreirati osobne blagdanske čestitke. Njezin rad demonstrirao je programski koordinator Zagreb Pridea Marko Jurčić, poslavši prvu blagdansku čestitku s dobrim željama ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nadi Murganić, poručivši pritom:

“Protiv tužnih statistika koje govore o neprihvaćanju, isključenosti i izdvojenosti, ružnih poruka koje nas prate i prijetnji oduzimanjem stečenih prava, odlučili smo se boriti suprotnim osjećajima – ljubavlju i dobrim željama. Sve što nam treba za malo bolji svijet je malo više ljubavi. Slobodno je podijelite s drugima, neće vam je ponestati, i pomognite nam da svima učinimo blagdane ljepšima, čestitku po čestitku.”

Kampanju prate i videospotovi koji prikazuju tri obitelji s LGBTIQ članovima/icama, a koji za blagdane žele ljubav svima, uz dodatnu želju da ih obitelji vole baš takvima kakvi jesu.

Upravo su neposredna traumatična iskustva LGBTIQ osoba u Hrvatskoj za vrijeme blagdana nadahnula provođenje kampanje Sretno.eu, kad se LGBTIQ zajednica osjeća posebno usamljeno i otuđeno. Naime, za brojne osobe različite seksualne orijentacije ili rodnog identiteta u Hrvatskoj još uvijek nema dovoljno razumijevanja u njihovim obiteljima. Istraživanje pokazuje da 53 posto očeva i 36 posto majki LGBTIQ osoba ne zna seksualnu orijentaciju svojeg djeteta*.

U duhu načela “ljubav se ljubavlju vraća”, predstavnici LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj odlučili su za blagdane, vrijeme ljubavi i mirenja, ponuditi svim ljudima dobre volje odašiljač dobrih želja, prihvaćanja i sreće. Tako je nastala stranica–platforma koja korisnicima nudi velik broj već spremnih digitalnih blagdanskih čestitki koje se mogu poslati mailom ili podijeliti na društvenim mrežama, a korisnici mogu kreirati i vlastite čestitke.

“Platforma će nakon blagdana prerasti u riznicu raznih vrsta čestitki, od onih za Valentinovo i rođendane, do onih za čestitanje registriranog partnerstva ili dobivanja djeteta”, najavio je Jurčić.

* Iz istraživanja Brutalna stvarnost: Istraživanje o nasilju, diskriminaciji i zločinu iz mržnje protiv LGBTIQ osoba u Republici Hrvatskoj, N=690, proveli Zagreb Pride, LORI, Domino i Queer Split, 2013. godine.

Projekt “Poštuj ljudska prava-gradi uključivo društvo” provode Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, Zagreb Pride i Trans Aid s ciljem smanjenja homofobije i transfobije te izgradnje tolerantnog i uključivog društva. Projekt je financiran od strane Europske unije (program IPA 2012) i sufinanciran od strane vladinog Ureda za udruge, a traje 18 mjeseci (od studenog 2015. do svibnja 2017. godine).

Podijeli:

Vijesti:

Scroll to Top