Izvještaj s predavanja – Ustavnopravno načelo jednakosti i pravno uređenje istospolnih zajednica

Predavanje je održano 19.03.2013. u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, s početkom u 12.30 sati. Događaj su otvorili gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel i veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj Louise LaRocque, a predavači su bili prof. dr. sc. Sanja Barić, s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Goran Selanec S.J.D., zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Predavanje su moderirali Danijela Almesberger iz riječke udruge LORI i Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

U uvodnom govoru gradonačelnik Vojko Obersnel je izrazio zadovoljstvo održavanjem ovakvog predavanja u Rijeci, te je naglasio kako je Rijeka drugačija po mnogočemu od drugih sredina u Hrvatskoj, prije svega po svojoj otvorenosti i toleranciji. Veleposlanica Kanade Louise LaRocque u svom je govoru istakla kako se Kanada zalaže za zaštitu slobode, demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u cijelom svijetu te se osvrnula na Kanadski zakon o ljudskim pravima, koji od 1996. godine uključuje seksualnu orijentaciju kao jedno od zabranjenih osnova za diskriminaciju, a od 2000. godine istospolni parovi imaju jednak pristup socijalnim i poreznim povlasticama, kao i nevjenčani heteroseksualni parovi.

Uslijedilo je predavanje uz prezentaciju prof. dr. sc. Sanje Barić koje je razmotrilo načelo jednakosti u ustavnopravnom poretku, odnosno što znači jednakost, „biti jednak“ za potrebe pojedinih ljudskih prava te što znači načelo jednakosti u kontekstu istospolnih zajednica. Osvrnula se na pravne akte, prvenstveno na Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (EKLJP) i na praksu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) prema kojoj istospolne zajednice spadaju u pojam obitelji. Istaknula je kako pitanja vezana uz brak i obitelj određuju nacionalna zakonodavstva, a ne EU, te se osvrnula i na pregled zakonodavnih okvira u Republici Hrvatskoj vezanih uz ovu temu te posebice na Zakon o suzbijanju diskriminacije kao organski zakon koji je iznad Obiteljskog zakona i kao takav se treba primjenjivati.

Goran Selanec, zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u svom se govoru osvrnuo na aktualni nacrt prijedloga hrvatskog Zakona o životnom partnerstvu koji bi trebao urediti pravni položaj istospolnih zajednica, a kojeg će radna skupina Vladi predložiti najkasnije do jeseni ove godine. Selanec je okupljenima na predavanju predstavio i glavne teme ovoga zakona te pojasnio rad same radne skupine. Istaknuo je nužnost Republike Hrvatske da riješi ovo pitanje vrlo skoro budući ćemo biti jedna od malobrojnih članica EU, koja u trenutku ulaska u EU neće osiguravati prava istospolnim zajednicama.

Video – Moja Rijeka, isječci s predavanja

Predavanju je prisustvovalo više od stotinjak osoba, među kojima su bili profesori/ice i studenti/ice s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci, pročelnik Odsjeka za kulturalne studije i studenti/ice s Filozofskog fakulteta u Rijeci, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ, predsjednik Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine PGŽ, član Odbora za ravnopravnost spolova Grada Rijeke, potpredsjednik Županijske organizacije SDP Primorsko-goranske županije, članica Gradskog odbora HDZ-a, predsjednik Gradskog odbora mladih HDZ-a, predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu, članice udruge za razvoj civilnog društva SMART i dr.

Predavanje je organizirala Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“, a financijski pokrovitelj predavanja je Europska Unija te Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj.

Ova aktivnost održana je u sklopu projekta „Drugačije društvo je moguće: Ujedinjeni/e za LGBT ravnopravnost“ kojeg provodi udruga Zagreb Pride s partnerima – Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“Domino – Queer Zagreb i Queer Sport Split. Projekt financijski podržava Europska unija kroz Europski instrument za demokraciju i ljudska prava (EIDHR).

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“

Podijeli:

Vijesti:

Scroll to Top