Poziv na okrugli stol: „Načini suzbijanja homofobije, bifobije i transfobije u obrazovanju te zaštita LGBTIQ+ mladih“

Udruge Dugine obitelji i Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” vas pozivaju na okrugli stol na temu „Načini suzbijanja homofobije, bifobije i transfobije u obrazovanju te zaštita LGBTIQ+ mladih“ koji će se održati u četvrtak, 16. ožujka 2023. s početkom u 17:30 sati u Zagrebu (prostor “Urania”, Trg E. Kvaternika 3/3).

Cilj okruglog stola je osvještavanje javnosti, institucija vlasti i obrazovnih ustanova o problematici homo/bi/transfobije u obrazovanju te potrebi unaprjeđenja nacionalnih programa i politika u ovom području.

Na okruglom stolu bit će ukratko predstavljeni rezultati provedenih aktivnosti i istraživanja u sklopu projekta “Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost” kojeg su provele udruge organizatorice okruglog stola; istraživanje o potrebama mladih LGBTI osoba u Hrvatskoj i analiza udžbenika, kurikuluma i međunarodnih dokumenata, te preporuke za državnu i lokalnu vlast te obrazovne ustanove. Dotaknut ćemo se i istraživanja o političkoj pismenosti mladih, točnije dijela u kojem mladi iskazuju svoje stavove i mišljenja prema LGBTIQ osobama.

Nakon navedenih predstavljanja istraživanja, razgovarat ćemo o temi suzbijanja homofobije, bifobije i transfobije u obrazovanju te zaštite LGBTIQ+ mladih s predstavnicima/ama institucija vlasti i javnog sektora u području obrazovanja, predstavnicima/icama akademske i stručne zajednice, organizacijama civilnog društva koje djeluju u području zaštite ljudskih prava te zainteresiranim građanima/kama.

Teme i sudionici okruglog stola:

  • dr. sc. Marina Štambuk: istraživanje o potrebama mladih LGBTI osoba u Hrvatskoj
  • Amir Hodžić: analiza udžbenika, kurikuluma i međunarodnih dokumenata
  • dr. sc. Nikola Baketa, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu: istraživanje političke pismenosti mladih i njihovi stavovi prema LGBTIQ+ osobama
  • Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba
  • Marija Roth Jelisavčić, školska psihologinja u zagrebačkoj X. gimnaziji „Ivan Supek“
  • predstavnik/ica Ministarstva znanosti i obrazovanja (TBC)
  • predstavnik/ica Agencije za znanost i obrazovanje (TBC)

Moderator okruglog stola je Daniel Martinović, predsjednik i koordinator udruge Dugine obitelji.

Okrugli stol je dio projekta „Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost“ kojeg provode Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ i partnerice Dugine obitelji i Norsensus Mediaforum (Norveška), u razdoblju od 1.1.2021. do 30.4.2023. godine. Projekt je podržan sa 129.600,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. 

Podijeli:

Vijesti:

Scroll to Top