Put u prosTRANStvo

Projekt „Put u prosTRANStvo“ ima za cilj informiranje javnosti o ljudskim pravima transeksualnih i transrodnih osoba, problemima i diskriminaciji s kojima se ove osobe suočavaju u društvu te senzibiliziranje javnosti u svrhu boljeg prihvaćanja trans osoba. Projekt je također usmjeren i na osnaživanje samih transeksualnih i transrodnih osoba te pružanje potrebne podrške Trans zajednici u Hrvatskoj, ali i u regiji. Projekt smo provele tijekom 2011/12.godine.

U našem društvu, svaka osoba koja prekoračuje (uske) društvene spolne/rodne uloge, pravila i stereotipe neminovno se susreće s predrasudama, neprihvaćanjem i diskriminacijom. Transrodne i transeksualne osobe nailaze u svojem svakodnevnom životu na brojne probleme, počevši od odbacivanja u vlastitoj obitelji i okolini te nejednakog tretmana na poslu i pri zapošljavanju, pa do društvene izolacije i uskraćivanja prava.

Diskriminacija i negativan stav prema transrodnim i transeksualnim osobama u društvu događaju se upravo zbog postojećih (nametnutih) društvenih obrazaca koji njeguju određenu koncepciju rodnog/spolnog identiteta te „dozvoljene“ mogućnosti rodnog izražavanja. Tako se događa da je osjećaj našeg spola i roda vrlo često sve drugo, samo ne – osoban i naš. Ove činjenice najviše su svjesne upravo transrodne i transeksualne osobe koje ne žele ništa više nego imati pravo na vlastitu koncepciju spolnog/rodnog identiteta te živjeti u skladu s identitetom koji osjećaju kao svoj.

Projekt je obuhvatio sljedeće aktivnosti:

  • izdavanje brošure koja objedinjuje korisne informacije o tematici spola i roda kao i o samoj tranziciji, a namijenjena je kako transeksualnim i transrodnim osobama tako i njihovim prijateljima/cama i članovima/cama obitelji te stručnim osobama;
  • forum kazališnu predstavu o diskriminaciji i problemima s kojima se trans osobe susreću;
  • okupljanje trans osoba u Rijeci s ciljem pružanja podrške, informiranja i povezivanja trans zajednice;
  • javno predavanje u Rijeci.

Projekt su financijski podržali: Mama Cash, Global Fund for Women i Astraea Lesbian Foundation for Justice.

Podijeli:

Vijesti:

Scroll to Top