Queer+ security

Projekt Queer+ security za cilj ima osigurati temelje za siguran i inkluzivan clubbing te time omogućiti nesmetan razvoj i rast lokalnih LGBTIQ zajednica, kojima je klupski život jedan od temelja formiranja zajedništva. Ideja za projekt je proizašla konstantnog prisustva nasilja i uvreda usmjerenih prema LGBITQ+ osobama u klubovima, koji tek rijetko bivaju prijavljeni.
Kako bi  se problem detektiralo u njegovoj srži, projekt predviđa provedbu online ankete među LGBTIQ+ osobama kroz koju bi se detektirali oblici nasilja i uvreda koje osobe doživljavaju, prepreke s kojima se susreću u klubovima, a koje im onemogućuju da se osjećaju sigurno i prihvaćeno. Konačno, bit će kreirane i prezentirane preporuke kako učiniti klupske prostore sigurnijim i više uključivim, kako od strane osoblja, zaštitara i zaštitarki, izvođača i izvođačica i publike.

Na temelju analize upitnika izrađuju se smjernice za siguran i inkluzivan clubbing, koje se distribuiraju u formatu stripa/zine-a te promoviraju na tribinama u Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Kako bi se okupila zajednica oko samih tribina, a također s ciljem poticanja iste na sudjelovanje u kreiranju klupskih programa, planirani su i popratni edukativni programi audiovizualnih vještina vezanih za klupske programe – radionice VJ-anja i DJ-anja, radionice izrade promotivnih materijala – sitotiska, te filmske projekcije organizirane na temeljima inkluzivnosti i sigurnog prostora za LGBTIQ+ osobe.

Kao dodatni diseminacijski element, na temu će biti producirana i radio emisija koja će se emitirati u sklopu emisije Queer u eteru na KLFM radiju u zajednici i emisiji Proces na radiju Rojc.

Dodatna vrijednost projekta je umrežavanje organizacija koje osiguravaju klupske i slične programe za LGBTIQ+ zajednicu, koje nadilazi okvire projektnog partnerstva (LORI, AKC Medika, QueerANarchive, Proces te neformalna inicijativa Pink Security koja nosi projekt), te se širi na regiju kroz prisustvo izvođača i izvođačica iz Ljubljane i Sarajeva (Ustanova i Odron kolektiv). Nositeljica projekta: Pink security inicijativa za siguran i inkluzivan clubbing, partnerske organizacije: Autonomni kulturni centar AKC, Proces – udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava, QueerAnarchive, Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“.

Projekt Queer+ SECURITY se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena i suradnja, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Podijeli:

Vijesti:

Scroll to Top