Poziv za volontiranje – budi knjiga u živoj biblioteci!

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ poziva pripadnike/ice ranjivih skupina (LGBT, osobe s invaliditetom, nacionalne manjine, Romi/kinje, izbjeglice i migranti/ce, rehabilitirani/e ovisnici/e,…) na volontiranje u Živoj biblioteci!

Kako funkcionira Živa biblioteka?

Knjige u Živoj biblioteci su osobe, pripadnici/ice ranjivih skupina, a čitanje je zapravo osobni dijalog između „knjige“ i „čitatelja/ice“. Knjige su tu da čitatelja/icu educiraju o danoj temi na temelju svog životnog iskustva, što je jedan od najučinkovitijih načina senzibiliziranja javnosti za razumijevanje i prihvaćanje marginaliziranih skupina. Živa biblioteka funkcionira baš kao i obična – čitatelji/ice dolaze „posuditi“ knjige te nakon čitanja (razgovora koji traje otprilike 15-20 minuta) knjige „vraćaju“ u knjižnicu i, ako žele, mogu posuditi još knjiga.

Neposrednim, otvorenim i prijateljskim razgovorom između „čitatelja/ica“ i „ljudi-knjiga“ mijenjaju se dotadašnji stavovi, smanjuju negativne tenzije i jača empatija prema drugima i drugačijima.

Što se od mene očekuje?

Očekuje se da budeš – TI!
Željeli bismo da obogatiš našu biblioteku svojom životnom pričom na način da postaneš – knjiga! Dijeljenjem iskustava rastemo, razvijamo se, pomažemo sebi i drugima. Predrasude se razbijaju znanjem, a golema su znanja sačuvana upravo između korica knjiga! 🙂
A obveze? Odabrani/e volonteri/ke pohađat će jednodnevnu edukaciju/trening (sredinom travnja 2016. u LORI), dodatno se pripremiti kroz radne sastanke te sudjelovati u akciji Žive biblioteke, koja će se održati u Rijeci, u tjednu od 16. do 22. svibnja kada obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT).

Zainteresirao te ovaj poziv? Želiš se prijaviti?

Za prijavu, do 10. travnja 2016. pošalji nekoliko riječi o sebi i svoje kontakt podatke na e-mail: .

Za dodatna pitanja slobodno nazovi na tel.: 051 212 186 ili mob.: 091 4934 133.
Hvala!

Udruga LORI

Projekt “Poštuj ljudska prava-gradi uključivo društvo” provode Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, Zagreb Pride i Trans Aid s ciljem smanjenja homofobije i transfobije te izgradnje tolerantnog i uključivog društva. Projekt je financiran od strane Europske unije (program IPA 2012) i sufinanciran od strane vladinog Ureda za udruge, a traje 18 mjeseci (od studenog 2015. do svibnja 2017. godine).

Projekt „Za škole bez homofobije, transfobije i predrasuda“ financira:

Živu biblioteku financijski podržavaju i Hil-Foundation i filia. die frauenstiftung.

Podijeli:

Vijesti:

Scroll to Top