Uspješno održan trening o LGBTIQ+ temama za stručnjake/kinje iz područja mentalnog zdravlja

U sklopu Erasmus+ projekta Common point – Inovativni pristupi obuci pružatelja/ica usluga mentalnog zdravlja za kvalitetnu podršku LGBTQI osoba udruga LORI održala je od 21. do 25. travnja 2021. trening o LGBTIQ+ temama za stručnjake/kinje iz područja mentalnog zdravlja putem platforme Zoom.

Razmjenom znanja, iskustava i praksi ojačani su kapaciteti 15 polaznika/ica (kliničkih i školskih psihologa/ginja, socijalnih radnika/ica te hotline/chat operatera/ki iz Bugarske, Češke, Mađarske i Hrvatske) čime je povećana kvaliteta psihosocijalnih usluga za LGBTIQ+ osobe na europskoj razini.

Program treninga obuhvatio je razne LGBTIQ+ teme: terminologiju, coming out, proces tranzicije i pravno priznanje roda, ljudska prava, diskriminaciju i nasilje prema LGBTIQ+ osobama i druge. Kroz interaktivne sadržaje (prezentacije, vježbe, kviz, živa biblioteka, rad u grupama, diskusije) polaznici/ice su imali/e prilike informirati se i senzibilizirati o specifičnostima rada s LGBTIQ+ osobama, s kojim se poteškoćama LGBTIQ+ osobe susreću u svom svakodnevnom životu, a zajedno se radilo na poboljšanju postojećih vještina za djelovanje u svakom od navedenih područja rada polaznika i polaznica. Također, ovaj je trening organiziran kao pilot trening koji je integrirao neke od metoda poučavanja iz novog priručnika za trenere/ice o LGBTIQ+ temama, sastavljen u sklopu istoimenog projekta.

Na koncu, evaluacija među polaznicima i polaznicama pokazala je veliko zadovoljstvo usvojenim novim znanjima: sinergija i dobar balans teorijskog i praktičnog djela doprinijeli su njihovom osnaživanju kako bi kroz svoj daljnji rad primjenjivali/e nove koncepte, pravilnu terminologiju i adresirali/e ključne opresije kad je riječ o lezbijkama, gej muškarcima, biseksualnim, transrodnim i interspolnim osobama.

Interkulturnim dijalogom i izmjenama dobrih praksi, otvorio se prostor za daljnjom suradnjom i kreiranjem novih sličnih inovativnih programa.

Nastavljamo zajedno s unapređenjem potpore za LGBTIQ+ osobe.

Trening je održan u okviru Erasmus+ projekta “CommonPoint – Inovativni pristupi u osposobljavanju pružatelja/ica usluga mentalnog zdravlja za kvalitetnu potporu LGBTQI osoba“. Projekt provodi udruga Hatter Tarsasag (Mađarska), a partnerske organizacije su Prague Pride (Češka), Single Step Foundation (Bugarska) i Lezbijska organizacija Rijeka LORI (Hrvatska).

Podijeli:

Vijesti:

Scroll to Top