Sedma Smoqua: Grad u kojem teče ljubav & mjesto gdje mogu biti ono što jesam

Uvijek nam je želja za Smoquu “poqueeriti” Rijeku, “preplaviti” je duginim bojama, divnim energijama, osmijesima. Što vi kažete, jesmo li ju zajedno zauzeli/e? 😊

Nakon sedme Smoque još nam pristižu lijepe poruke i komentari, poneki dobronamjerni savjet, stikeri i videi kao znak podrške i oduševljenja, a mi znamo da je to tako zbog vas – najdraže publike! <3

U tri dana druženja i razmjene misli i iskustava, kroz 20+ događaja je sudjelovalo 30+ umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinja iz Hrvatske i inozemstva, i želimo se posebno zahvaliti svim ljudima, organizacijama, podržavateljima/icama.

Uz naše partnerice, udrugu PaRiter, neopisivo  smo zahvalne svim volonterima i volonterkama na srčanosti, uskakanju i brzim i lakim dogovorima. To uvijek kažemo, i vrijedi ponoviti – vi ste duh festivala i bez vas Smoqua ne bi bila to što jest.  Želimo se zahvaliti svim našim gostima i gošćama uz koje je program zadovoljstvo provoditi: hvala vam što poklonite ono najbolje od sebe.

Hvala, hvala, hvala RiRocku i što ste tu za nas kad treba tehnička podrška, prostor, Palach, razumijevanje. Za super ukusnu vege i vegansku hranu zahvaljujemo se Marku Vejvodi i Many Vege food, dok su nas OPG Davor Tudor vina ponovo podržali na otvorenju, na čemu smo im od srca zahvalne. Tu su nam Art-kino Croatia i Austrijski kulturni forum Zagreb uz koje  je gušt osmišljavati događanja, gledati filmove i veselimo se budućim suradnjama.

HŽ Putnički prijevoz i ove je godine osigurao popust za posjetitelje/ice Smoque na karte vlakom, a posebna je podrška vidljivosti festivala bila zauzimanje prostora na ekranima u riječkim autobusima. Grad Rijeka ukazuje na vrijednosti najveće hrvatske luke sad već „tradicionalnim“ postavljanjem zastava  duginih boja duž Korza (i prvog dana na Gradskoj vijećnici), a njima su se ove godine „priključile“ i posebne festivalske zastave – Mikal, hvala ti! <3 U duhu teme festivala, Zauzimanje prostora, jako nam je drago što smo ostvarile novu suradnju s ekipom iz Pogona kulture koja nas je ugostila za najveću završnicu Smoque do sada: Queer-UP! Party. Neka nam je još puno partija na kojima se red proteže dalje nego što oči sežu. 😊

U festival su nas uvele prvog dan radionica Drum’n’Bijesa i panel Osjećamo li se sigurnima u javnom prostoru? A onda je sve samo buknulo: Javna akcija mladih Zagrljaji za sve, Štand out uz SOS Rijeka, Ljubljana Pride, EuroCentralAsianan Lesbian* Community, LORI Grupu mladih i PaRiter, radionica Izradi svoj Smoqua suvenir uz Anu Labudović&bedževe i QueerAnarchive i sitotisak – šarenilo je ispunilo Kružnu ulicu. Uz ritam bubnjeva i par riječi organizatorica iz LORI i PaRitera otvorena je 7. Smoqua i  izložba SPAČKE, nakon čega Gabi&Tonči otvoriše temu sigurnog clubbinga, te predstaviše Zine O politikama plesnog podija. U čil atmosferici gledao se šašavi film Čopor pičića nakon kojeg je publika imala prilike popričati s aktericama filma, vrckastom Colindom&Jovankom iz drag kolektiva House of Flamingo.

Petak je bio u znaku radionica o DJingu i o sigurnosti na velikim eventima i performansa za pamćenje. Riječke Igralke su „zauzele“ Kont i Trsatske škale utjelovljujući iskustva nasilja koje žensko tijelo doživljava na ulicama našeg grada, dok je španjolsko-austrijski umjetnički duo Nur G.Villarroya i Bene Steiner dinamičnom izvedbom i sjajnom energijom pozivao na promišljanje o ljubavi, očekivanjima društva, seksualnosti, što se smije/treba…

 U Art-kinu je moćni dokumentarac Feminizam WTF potvrdio svoje najave i dugo iščekivanje: dovoljno je reći da se još o njemu priča. 

E, a trećeg dana Smoque, šta je to bilo, e 😉 prenapučile/i  smo Rijeku i neizmjerno smo sretne što smo pokazale/i da nas ima – oo, itekako! 😉

Tijekom dana su nas oduševile tri radionice, Safe@festival za mlade, osnažujuća samoobrana i waacking. Bilo je puno pokreta i gibanja, prava priprema za ono što je slijedilo – Queer-UP! Party.

A što reći o partiju? Red je bio do donjih semafora, poklončići koje smo pripremile na upadu su se RAZGRABILI: posebno su hit bile naljepnice Grad u kojem teče ljubav, poklon jedne prijateljice Smoque, umjetnice Jelene Milićević iz Beograda <3 Gornji je kat Pogona bio dupkom pun čim je otvoren. Toplina nas je počela prekrivati već nakon prvih sat vremena kad su muziku puštali polaznici i polaznice radionice DJanja, a onda je krenuo drag show. Jovanka i Colinda uz Indi&Helenu iz House of Flamingo su nas prvo napunile energijom, a potom dobro iscijedile – ma ke enenrgija je to! 😊Ekipa iz Ustanove i party program Zvjerinjak rasplesala nas je do ranih jutarnjih sati, a simbolično, zadnju je pjesmu nekolicina provela zagrljena pod zastavom duginih boja koja ima dvije poruke – ljubav i mir. To je upravo ono što nam svima želimo u ovom razdoblju i onom koje dolazi.

I ča ćemo sad nakon Smoque? Pitaju nas ljudi: „A gdje ćete iduće godine, kad je i ovo premali prostor za Smoquu?“. I iskreno, nemamo pojma koje ćemo prostore dalje „zauzimati“, ali u ovo smo sigurne: želimo da je Smoqua mjesto na kojem svatko može biti ono što jest bez osuđivanja i predrasuda i mjesto gdje rastemo kao ljudska bića.

Grlimo vas i vidimo se još do sljedeće Smoquice. :*

Hvala draga Tanja Kanazir na divnim fotkicama <3 🙂

Podijeli:

Više postova:

Scroll to Top