Smoqua – Festival queer i feminističke kulture: Nemapirani teritoriji

Mi smo spremne za 5. Smoquicu, a vi?!

Ispunjenog srca najavljujemo 5. izdanje Smoque, koja će vas osvojiti raznolikim sadržajem, inspirativnim ljudima i toplom atmosferom. LORI, uz partnerice PaRiter i GSG, poziva sve ljude dobre volje i otvorena uma i srca da nam se pridruže u novom izdanju zajedničkog promišljanja, razgovora, druženja i zabave od četvrtka 7. do subote 9. listopada 2021. godine u Rijeci.

O FESTIVALU SMOQUA

5. festival queer i feminističke kulture Smoqua (7. – 9.10.2021.) okuplja aktiviste/kinje i umjetnike/ice iz cijele Europe: Ujedinjenog Kraljevstva, Grčke, Srbije, Francuske, Poljske, itd.

Tema ovogodišnjeg festivala Nemapirani teritoriji u fokus postavlja pitanje tijela kao polazišne točke promišljanja granica fizičkog, materijalnog i posredovanog unutar patrijarhalnih struktura.

Zaronimo skupa u queer i feminističku kulturu kroz performanse, izložbu, rasprave, radionice, predavanja, Queer-UP! Party i razne druge aktivnosti. Smoqua pruža siguran prostor za sve nas različite i drukčije, koje se ne uklapamo u rodne i spolne norme i obrasce, a koje smo željne otvorenih razgovora. diskusija i usvajanja novih znanja.

PROGRAM

ČETVRTAK, 7. LISTOPADA

12.00 – 21.00 Henganje u okupljalištu

U okviru festivalskog okupljališta posjetitelji/ice se mogu informirati o programu, hengati se i prema želji donirati za promotivne materijale.

Ispred zgrade Delta 5 (u slučaju kiše unutar zgrade u DeltaLabu)


15.00 – 17.00 Radionica: Održivo financiranje za feminističku stvarnost, Evdokia Romanova (RU)

Cilj je radionice osvijestiti feminističke organizacije o samoodrživom financiranju te istaknuti uspješne prakse u prikupljanju sredstava. Uz Evdokiu, savjetnicu feminističke zaklade Frida, istražite mogućnosti neovisnosti o donatorima i potporama.

DeltaLab, Delta 5 (2. kat)


17.00 – 18.00 Igre bez granica, Grupa mladih LORI (HR)

Kroz interaktivne igre posjetitelji/ice se mogu informirati i senzibilizirati o ljudskim pravima i svakodnevnom životu LGBTIQ+ osoba.

Ispred zgrade Delta 5 (u slučaju kiše unutar zgrade u DeltaLabu)


18.30 – 19.00 
Otvorenje festivala

Otvorenje 5. Smoque uz pokoju riječ organizatorica i minglanje.

Ispred zgrade Delta 5 (u slučaju kiše unutar zgrade u DeltaLabu)


19.00 – 21.00 Otvorenje izložbe: Devijantne žene, Fenia Kotsopoulou (UK/GR) i Aylwyn Walsh (UK)

Nagrađivana interdisciplinarna umjetnica Fenia i znanstvenica/umjetnica/aktivistica Aylwyn, čije je područje rada sudjelovanje, kultura suradnje i zajedničkog stvaranja, izložbom Devijantne žene istražuju osude ženskih tijela kada se ona smatraju devijantnima ili neposlušnima. Koriste fotografske, filmske i instalacijske intervencije kako bi istražile zazorno žensko tijelo, dlakavost i neodređenost. Izložba ostaje otvorena do 21.10. Više info

DeltaLab, Delta 5

Fragile Woman, Fenia Kotsopoulou

PETAK, 8. LISTOPADA

13.00 – 14.00 Otvorenje izložbe: Ne pretpostavljaj, Vanja Brajković (HR)

Vanja Brajković, kreativna ormaruša, predstavlja autoportretnu priču, introspekciju stanja i misli u transrodnosti i nebinarnosti. Tijelo, kao sredstvo izričaja, oznaka pripadnosti i identifikacije, upotrijebljeno je da iskaže nesigurnost pretpostavke o tome tko je osoba koju se vidi i poznaje, kada se bira biti gluh i slijep zbog udovoljavanja zadanoj normativnosti.

Book Caffe Dnevni Boravak, Ciottina ul. 12a


14.00 – 16.00 Radionica: Otkrij sebe kroz jogu, Evdokia Romanova (RU)

Naučit ćemo voljeti se i brinuti o sebi te pronaći centar za razmišljanje, mir i opuštanje u svom tijelu. Svi/e su dobrodošli/e! Ponesite udobnu odjeću, vodu i prostirku za vježbanje. Prijave na 

OKC Palach, Kružna ulica 8


14.00 – 16.00 Predavanje: Transgresivna vulva i konstruirano ja – Virtualna i stvarna medijska tijela, Meredith Jones (UK/AU)
Transdisciplinarna znanstvenica čija su istraživanja na sjecištu feminističkih teorija tijela, studija medija i rodnih studija te stručnjakinja za društveno-kulturne aspekte Kardashianki zanimljivim predavanjem obuhvaća brisanje granica između virtualnog i stvarnog u reprezentaciji tijela.

Online – Zoom link


16.00 – 18.00 
Panel-rasprava: Žene i mediji – zauzimanje prostora, Danka Derifaj, Lorena Herceg i Željko Blaće (HR)

Rasprava o podzastupljenosti žena, seksizmu u medijima, uređivačkoj politici Wikipedije na hrvatskom jeziku, koja odražava rodni nesrazmjer, te o mogućnostima otpora i zauzimanja medijskih prostora, od različitih novinarskih formi pa do Wikipedije.

OKC Palach, Kružna ulica 8


18.00 –
 19.00 Radionica: Drag transformacija, Le Filip (FR/HR)

Želite znati kako je to biti drag queen ili probati biti u dragu? Pridružite nam se uz Le Filip u otkrivanju vlastitog drag lika i istraživanju VAŠE slojevitosti. Oslobodimo svoja tijela i umove zajedno! Ponesite svoju šminku, odjeću i četke za kosu.

OKC Palach, Kružna ulica 8


19.00 – 20.00 
Predavanje-performans i knjižica s prevedenim poglavljem knjige: Igranje monogamije, Simon(e) van Saarloos (NL)

U knjizi Hetmonogame drama (hrvatski: Igranje monogamije), Van Saarloos propituje monogaman život i lažne predodžbeo sigurnosti, predlažući nemonogamni ljubavni život i drugačiji pristup vlasništvu i posjedovanju. Igranje monogamije bit će predstavljeno kroz dva elementa, online predavanje-performans i distribuciju knjižice s prevedenim poglavljem knjige, Antilomljivo: stvari koje napreduju iz nereda (dizajn: Ana Labudović). Više info

Križanićeva 6a

SUBOTA, 9. LISTOPADA

12.00 – 15.00 Radionica uređivanja Wikipedije, Željko Blaće i Lorena Herceg (HR)

Ako želite znati više o Wikimedijima i naučiti kako uređivati članke na Wikipediji, pridružite nam se. Tu će se oformiti i lokalna Wikipedia grupa. Prijave na .

OKC Palach, Kružna 8

16.00 – 18.00 Radionica vêza s aktivističkim porukama, Karolina Wieckiewicz (PL)

Vezenje je umjetnost, a umjetnost je politička. Pridružite nam se u razmjeni iskustava i naučimo vesti skupa. Preporuka: donijeti svoju majicu ili tkaninu na kojoj želite vesti. Sav potreban materijal bit će dostupan na radionici.

OKC Palach, Kružna 8

18.00– 19.00 Kviz: seks-igračke, LELO (HR/SE)

Zanimaju vas intimni dodaci, a ne znate koga pitati niti gdje se o tome informirati? Dođite na kviz o seksualnosti, seks-igračkama i naučite svašta uz stručnjakinje iz tvrtke LELO, vodećeg svjetskog brenda luksuznih intimnih proizvoda. Pobjednike/ice kviza očekuju i nagrade.

OKC Palach, Kružna 8

20.00 – 20.30 Vogue performans, Strike a Pose! (HR)

Vogue i ballroom kultura nastali su u afroameričkoj i latinoameričkoj LGBTIQ+ zajednici u New Yorku. Plesna grupa Strike a Pose!, koja se natječe na vogue balovima u Europi u različitim plesnim i runway kategorijama, publiku će „zapaliti“ stilovima oldwaynewway i voguefemme.

OKC Palach, Kružna 8

20.00 –00.00 Queer-UP! Party, Dark Angel aka DTSS (RS)

Senada Sevlić zvana Dead Trash Super Star, strastvena prema živopisnom disko stilu i berlinskoj elektro punktrash glazbi, zagrijat će nas i rasplesati uz ritmove elektro trasha i disko zvuka. Dark Angel, njezin alter ego, voli dublji, minimalistički zvuk.

OKC Palach, Kružna 8


22.00 – 22.45 Drag show, Le Filip (FR/HR)

Amorfna satira o patrijarhalnom svjetonazoru, Le Filip, zavest će nas duhovitim i senzualnim nastupom. Ona je orgazam vaših roditelja koji ste slučajno čuli u noći, topla i nespretna. Le Filip se ne objašnjava, ona osvaja.

OKC Palach, Kružna 8

*Sve su aktivnosti festivala besplatne osim Queer-UP! Partyja, kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije. 

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGSG

Festival podržavaju:

Podijeli:

Više postova:

Scroll to Top