U Rijeci održan trening za provođenje edukacije o ljudskim pravima LGBTI osoba

U sklopu projekta „Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost“ udruga LORI održala je od 27. do 28. svibnja 2021. trening za provođenje edukacije o ljudskim pravima LGBTI osoba u školama o LGBTIQ temama.

Dvodnevni je trening bio namijenjen predstavnicama/icama organizacija civilnog društva i inicijativama, te pojedincima/kama koji/e se bave tematikom ljudskih prava ili rade s mladima. Sudjelovalo je dvanaest polaznika/ica s područja Grada Zagreba, Istarske, Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije.

Kroz primjenu teorijskog i praktičnog znanja ovim se treningom povećao kapacitet civilnoga sektora za provedbu edukacije o ljudskim pravima LGBTI osoba u sustavu obrazovanja u Hrvatskoj.

Program treninga obuhvatio je područja koja adresiraju teme usmjerene smanjenju homo/bi/transfobije u sustavu obrazovanja, prevenciji  nasilja i/ili zlostavljanja na osnovu spolne orijentacije i/ili rodnog identiteta, te zaštiti prava LGBTI osoba. Segmenti treninga objedinili su teorijske aspekte kao što su osnovna LGBTIQ terminologija, LGBTI ljudska prva, homo/bi/trans/interfobija, nasilje i diskriminacija te coming out. Putem interaktivnog načina rada (vježbi, kviz, rad u grupama) polaznici/ice su imali/e prilike dodatno se senzibilizirati i usvojiti nove vještine za daljnja predavanja o LGBTIQ temama.

Nakon održanog treninga sudionici/ice su stekli nova znanja i vještine za daljnje provođenje predavanja o LGBTIQ temama čime se suradnja civilnog sektora na temu nastavlja. Udruga LORI će tijekom trajanja projekta pružati mentorsku podršku za pripremu i održavanje predavanja koja će polaznici/ice ovog treninga provoditi u svojim lokalnim sredinama i školama.

Trening se održao u okviru projekta „Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost“ kojeg provode Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ i partnerice Dugine obitelji i Norsensus Mediaforum (Norveška), u razdoblju od 1.1.2021. do 28.2.2023. godine. Projekt „Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost“ je podržan sa 129.600,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Podijeli:

Vijesti:

Scroll to Top