Započelo istraživanje o iskustvima i potrebama mladih LGBTIQ osoba

Nedavna istraživanja o mladima u Hrvatskoj pokazala su razne zanimljive informacije. Neki od pozitivnih pokazatelja govore kako mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u Europskoj uniji (istraživanje Eurostata), su pozitivni prema EU (istraživanje MMH i V.U.K.) i smatraju da im je lakše naći posao od kako je Hrvatska postala članica EU. 

Ipak, neki od rezultata su zabrinjavajući – jedna trećina maturanata smatra da je

homoseksualnost bolest, dok malo manje od polovice smatra da je , prema istraživanju o političkoj pismenosti (IDIZ i drugi) provedenom u ožujku ove godine.

No što je sa iskustvima i potrebama LGBTIQ mladih? Istraživanja u Hrvatskoj u tom području su rijetka, i zbog toga su u sklopu projekta “Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost”, kojeg provode Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ (nositeljica), Dugine obitelji i Norsensus Mediaforum (partnerice na projektu) ove udruge odlučile provesti istraživanje o iskustvima i potrebama mladih LGBTIQ osoba od 15 do 30 godina.

Istraživanjem se žele prikupiti važne spoznaje o iskustvima LGBTIQ osoba u obrazovnom sustavu i potrebama vezanim uz sadržaje i usluge za LGBTIQ mlade.

“Vrlo je malo podataka o iskustvima i potrebama LGBTIQ mladih u Hrvatskoj, a istraživanja koja su do sada rađena uglavnom su fokusirana na diskriminaciju, nasilje i zločine iz mržnje. Iako su to važne teme kojih se dotičemo i u ovom istraživanju, smatramo da je izrazito važno istražiti i koje su potrebe mladih kako bi se osjećali prihvaćenije tijekom srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja, te kako im organizacije civilnog društva mogu pomoći, koje socijalne usluge i kakav vid podrške bi im bio najvažniji”, izjavila je dr. sc. Marina Štambuk, voditeljica istraživanja.

Udruga LORI iz Rijeke već dugi niz godina radi s mladima, i jedna je od rijetkih LGBTIQ organizacija u Hrvatskoj koja ima dugogodišnju tradiciju održavanja edukacija za srednjoškolce.

Ana Ajduković iz udruge LORI poručila je kako je izrazito važno raditi s mladima, a pogotovo je važno uključiti mlade LGBTIQ osobe kako bi njihovi stavovi i iskustva pomogli u kreiranju uključivog i pravednijeg društva. „Mladi su generator promjene i genijalnih ideja, a zbog specifičnosti iskustava LGBTIQ mladih sigurne smo da ćemo s ovim istraživanjem dugoročno pomoći unapređenju cjelokupnog sustava podrške i potpore mladima, i kroz obrazovanje i kroz rad udruga civilnog društva.“, dodala je Ajduković.

Projektni tim nada se da će istraživanje utjecati i na donositelje odluka, kako bi se potrebe i iskustva LGBTIQ mladih uključile u politike kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini.

„Vidimo da se potrebe mladih svake godine guraju sve više i više ispod tepiha. Mladi više nisu u nazivu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a dok su i bili u nazivu, nismo vidjeli da se nešto konkretno radilo na politikama za mlade, a kamoli za LGBTIQ mlade. Srećom, neke jedinice lokalne samouprave pokazuju pozitivne pomake pri stvaranju uključivih politika za mlade, pa se nadamo da će barem njima pomoći rezultati ovog istraživanja, a možda jednog dana i državnim tijelima.“ poručuje Daniel Martinović iz Duginih obitelji.

Rezultati istraživanja bit će dostupni na jesen, a ukoliko se identificirate kao LGBTIQ osoba i imate od 15 do 30 godina, pozivamo vas da ispunite upitnik (potrebno je svega 20tak minuta) koji se nalazi ovdje.

Za sva dodatna pitanja i informacije možete kontaktirati Dugine obitelji putem e-maila: 

Projekt “Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost” je podržan sa 129.600,00 €, što je osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

Podijeli:

Vijesti:

Scroll to Top