Vrtlog pozitivnih promjena

Projekt „Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost” kojeg provodimo s  partnericama Dugine obitelji i  Norsensus Mediaforum, pridonosi izgradnji kapaciteta OCD-a i obrazovnih ustanova za provedbu edukacije o ljudskim pravima LGBTI osoba, te se projektom  povećava informiranost mladih o građanskom aktivizmu i osnažuje njihov kapacitet za društveno djelovanje.

Upravo je informiranje mladih i jačanje njihovih kapaciteta bio jedan od važnih fokusa unutar prve godine trajanja projekta.

U 2021. godini LORI je održala šest predavanja za učenike/ice srednjih škola u Rijeci s ciljem informiranja a koja su sadržajno  obuhvaćala nekoliko tematskih cjelina: LGBTIQ osnovnu terminologiju, LGBTI ljudska prava, nasilje i temu coming out. Predavanja s učenicima/icama će se nastaviti provoditi kroz cijelu narednu godinu s ekspanzijom ovih predavanja u srednjim školama u Zagrebu, Osijeku i Puli čime se širi suradnja i s drugim OCD-ima, školama i mladima.

Posebno nas motivira uključivanje mladih u rad udruge LORI i pokretanje Grupe mladih koju čini dvadesetak osoba. LORI se dugi niz godina bavi unapređenjem i zaštitom prava LGBTI osoba, a pokretanjem grupe i udruživanjem mladih nastoji se osigurati njihov dugoročni angažman u ovom području. Unutar grupe dijele svoja znanja i vještine, povezuju se i okupljaju oko LGBTIQ+ tema, a kroz jednomjesečne susrete organiziraju se druženja, gledanje filmova, razgovori na zadane teme i/ili provođenje javnih akcija i radionica. Neke od aktivnosti kojima su mladi usmjereni su provođenje javnih akcija  (organizacija javnih događanja, kampanja, festivala Smoqua, IDAHOBIT-a…), sudjelovanje u školskom programu  (sudjelovanje u predavanjima i/ili radionicama o LGBTIQ+ temama za srednje škole), te kreiranje tekstova za web, snimanje kratkih videa, montaža, grafički dizajn. U prvoj godini trajanja projekta Grupa je izvela prvu javnu akciju Igre bez granica putem koje su se sve zainteresirane osobe mogle informirati o temama kao što su ljudska prava i svakodnevni život LGBTIQ+ osoba. Kroz interaktivni dio i role play ova je akcija omogućila sudionicima/icama upoznavanje s LGBTIQ temama i s temom govora mržnje na internetu.

Kao dio rada Grupe održana je radionica ‘Mentalno zdravlje kroz jačanje emocionalnih kapaciteta’ za mlade s namjerom osnaživanja i povezivanja, a sljedeće se godine nastavlja s provođenjem radionica o aktivnom građanstvu i održavanjem susreta s mladima.

Neke/i od sudionika/ica Grupe podijelile/i su svoja iskustva, koja su, kako i same/i navode, iznimno značajna i osnažujuća. Za kraj vam donosimo jedan osvrt za sve nas kao divan motivator za nastavak:

„Uključenje u Grupu Mladih jedna je od najboljih odluka koju sam ikada donijela. To je grupa ispunjena prijateljstvom, zajedništvom, solidarnošću i voljom. Povezivanje s lokalnom LGBT+ zajednicom, osnaživanje iste te interakcija s osobama bliskih iskustava mi izrazito puno znači. Rad na raznim aktivnostima u koje se uključujemo kroz koje možemo pomoći educirati druge i sebe te raspravljati važna pitanja i teme je izrazito motivirajuć i potreban. Briga i pažnja koju posvećujemo jedni drugima me ispunjuje srećom i ganutošću, divno je biti dio ovakve grupe te se izuzetno veselim budućem radu.“

Podijeli:

Vijesti:

Scroll to Top