Premijerno na Smoqui³: Dokumentarni film Sidney & Friends

// subota, 25. svibnja, 19:00, @ Art kino, Krešimirova 2 //

Redatelj: Tristan Aitchison
Glume: Michael Daviot, Awuor Onyango, Charles Ouda

Kada ga njegova obitelj pokuša ubiti, Sidney, koji je interseksualna osoba, bježi u Nairobi gdje upoznaje grupu transrodnih prijatelja. Zajedno se bore protiv diskriminacije i otkrivaju život, ljubav i vlastitu vrijednost. Igrani dokumentarac Sidney & Friends je iskreno istraživanje nade, snova i svakodnevne stvarnosti grupe interseksualnih i transrodnih prijatelja koji se bore za opstanak na marginama kenijskog društva. Sniman tijekom tri godine, otkriva tajne svoje borbe u odrastanju i životu kao rodna manjina u regiji poznatoj po predrasudama i diskriminaciji LGBTI populacije. Premisa je jednostavna: radi se o spolu, prijateljstvu… i ljubavi.

Film je osvojio 9 nagrada i ima 6 nominacija na raznim filmskim festivalima diljem svijeta.

Tristan Aitchison je škotski redatelj i fotograf zainteresiran za dokumentiranje društvenih pitanja. Njegov nagrađivani kratki igrani film Care, o zlostavljanju starijih, osvojio je nagradu za najbolju umjetničku režiju na Međunarodnom filmskom festivalu La Guarimba i prikazan je na dvadeset drugih međunarodnih filmskih festivala. Pomogao je u osnivanju i vođenju BFI filmske akademije Highlands and Islands, njegujući sljedeću generaciju kreativnih talenata.

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Musagetes / LUSH

uz sponzora Adria print

i medijskog pokrovitelja: Novi list

Podijeli:

Više postova:

Scroll to Top