Smoqua³ premijerno predstavlja: Boryana Rossa

(Boryana Rossa, Dekonstrukcija performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema, 2013.,
foto: Ilmira Bolotyan, Tatyana Sherstyuk)

U okviru Smoque³ koja će se održati u Rijeci od 23. do 25. svibnja, umjetnička organizacija Građanke svom gradu predstavlja bugarsku umjetnicu s američkom adresom Boryanu Rossu, čiji će rad Madonna of the External Silicone Breast biti izložen u jednom od oglasnih prostora ispred parka Pomerio tijekom trajanja festivala.

U petak 24. svibnja u 17:00 sati u prostoru GSG-a, Križanićeva 6a, Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor festivala Queer Zagreb, održat će razgovor s umjetnicom o njezinoj angažiranoj umjetničkoj praksi.

Isti dan u 18:00 sati Boryana Rossa će izvesti Dekonstrukciju performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema.

Boryana Rossa kroz Dekonstrukciju performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema nudi suvremenu queer verziju klasičnog performansa VALIE EXPORT iz 1968., u kojem umjetnica poziva publiku da joj dotakne grudi, skrivene u unutrašnjosti kutije koja prekriva gornji dio njenog tijela. Dekonstrukcija performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema kao i Madonna of the External Silicone Breast dio su veće tematske cjeline u kojima Rossa, inspirirana duplom mastektomijom radi prevencije karcinoma, bilježi promjene u fizičkom i mentalnom razumijevanju sebe. Umjesto uobičajene rekonstrukcije dojki ili prikrivanja toga da nedostaju, Rossa se odlučila za politički apel prihvaćanjem drugačijeg tijela ne samo kao mogućeg, nego i lijepog.

Boryana Rossa interdisciplinarna je umjetnica i kustosica, koja stvara u području elektroničke umjetnosti, filma, videa, performansa i fotografije.

Cijeli program ovogodišnjeg festivala Smoqua možete pogledati ovdje.

*Sve su aktivnosti festivala besplatne osim Queer-UP! Partyja, kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije, i koncerta Anne Calvi.

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Musagetes / LUSH

uz sponzora Adria print

i medijskog pokrovitelja: Novi list

Podijeli:

Više postova:

Scroll to Top