Što je sveto mjesto? – Ruth Borgfjord na Smoqui

Rumunjska umjetnica Ruth Borgfjord na Smoqui propituje položaj žene u religiji kroz performance.

Ruth Borgfjord definira se kao queer umjetnica. Njen rad je multidisciplinaran – kroz instalacije, performance, video umjetnost, fotografiju i kratke filmove prenosi poruku gledateljima.

Gradi umjetnost na vlastitoj kronologiji kombiniranoj s igrama mašte i istraživanja, povezujući aktivizam s umjetnošću.

Na Smoqui, Ruth Borgfjord izvest će performance Ctitoria Clitoria. Što znači taj naslov? Ctitoria je sveto mjesto, a Clitoria je izvedenica od riječi klitoris, erektilnog organa lociranog na vanjskom dijelu vulve, odnosno ženskih genitalija. U ovom desetominutnom performanceu umjetnica propituje ulogu queer žene u religiji. Provocira postojeće vjerske norme koje definiraju ženu svetom ako je majka ili djevica – ili oboje. Kritizira nedostupnost sakralnih mjesta ženama, kao što je pristup oltaru u pravoslavnom kršćanstvu. Destabilizira koncept roda i rodnih uloga, svetog i profanog, stavlja ženu u mesijansku ulogu, a ženske genitalije kao sveti objekt štovanja. Istovremeno, čuva kanonski simbolizam, obnavljajući njegovu relevantnost. Rad proizlazi iz konfuznog iskustva umjetnice oko religijskih vjerovanja kakva su joj odgojem nametnula što je sveto, a što profano te iskustva queer žene, čime se stvara zaigrano iskustvo.

Kompletan program Smoque pogledajte ovdje.

___________________________________________

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Musagetes

uz sponzore Adria print i Bordel La Grotta

Medijski pokrovitelj: Novi list

Podijeli:

Više postova:

Scroll to Top