Kris Grey prvi put u Hrvatskoj @ Smoqua

„Priče koje pričam prokazuju iskonstruiranu prirodu roda kao društvenog fenomena, a ne biološkog imperativa“ – Kris Grey (SAD) je gender-queer umjetnik čiji kulturalni rad uključuje kustoske projekte, performanse, pisanje i studijske produkcije. Oni izvode, podučavaju i izlažu rad internacionalno. Uz individualan rad, Grey surađuje i s Mayom Ciarrocchi pod pseudonimom Gender/Power.

Body Dialectics je performans koji će riječka publika premijerno moći vidjeti ovaj četvrtak, 17. svibnja od 20 sati u Filodrammatici, Korzo 28, kao dio ovogodišnje Smoque, festivala queer i feminističke kulture u Rijeci. To je rad u procesu, baziran na njihovim osobnim iskustvima navigacije u binarnom svijetu kao gender-queer osobe s transrodnim tijelom. Zato što je njihov identitet negdje između muškog i ženskog, u potpunosti ispadaju iz te binarnosti. Nalaze se u sukobu s društvenom organizacijom svijeta i sistemima moći koji žele kontrolirati naša tijela. Rodna diferencijacija bazirana na razlici muško/žensko dotiče sve živote i rezultira nejednakošću te kršenjima ljudskih prava. Odlučuje koje ćemo WC-e koristiti, u kojim ćemo sportovima moći sudjelovati i kakvo ćemo zaposlenje tražiti. Dominantna naracija trans iskustva konformira se ovom lažnom binarnom svijetu, inzistirajući na tranziciji s jednog statičnog binarnog roda na drugi. Međutim, Greyevo trans iskustvo nije podilaženje određenom binarizmu već stvaranje queer tijela koje preispituje taj sistem. 

Više o umjetnosti Krisa Greya saznajte ovdje.

Photo: Kris Grey, Body Dialectic, 2017, Warehouse9 IPAF, image courtesy the artist with Jacob Tekiela

________________________________________________

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Musagetes

uz sponzore Adria print i Bordel La Grotta

Medijski pokrovitelj: Novi list

Podijeli:

Više postova:

Scroll to Top