S(e)moqua 2020: Tu smo

Unatoč svemu, tu smo!  😀
Radosne i ponosne najavljujemo vam 4. izdanje Smoque, bogata, inspirativna i raznolika sadržaja. Udruga LORI, uz partnerice PaRiter, platformu Građanke svom gradu i Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, poziva vas da nam se pridružite u slavlju različitosti, ljubavi, umjetnosti i aktivizma od četvrtka 15. do subote 17. listopada 2020. godine u Rijeci.

O FESTIVALU

Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma – platforma umrežavanja za umjetničko-aktivističke projekte te kreiranje i učvršćivanje suradnje među raznorodnom publikom. Tema je ovogodišnjeg festivala Semo qua (fiumano: Tu smo), a kako udruga LORI slavi 20 godina postojanja kao prva registrirana lezbijska organizacija u Hrvatskoj, svi će sadržaji propitivati predrasude i pozivati na njihovo promišljanje i dekonstruiranje kroz izložbe, aktivističku intervenciju, panel-rasprave, radionice, performanse, predstavljanje istraživanja, drag show i mnoge druge aktivnosti. Festival okuplja 30+ aktivista/kinja i umjetnika/ica iz više od 10 zemalja, s tri kontinenta: iz Argentine, SAD-a, Norveške, Belgije, Švedske itd.

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja različitosti u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

PROGRAM

ČETVRTAK, 15. LISTOPADA 2020.

12.00 – 23.00 Henganje u okupljalištu

Palach je mjesto festivalskog okupljanja, na kojem se posjetitelji/ice mogu informirati o programu, hengati se i prema želji donirati za promotivne materijale.

OKC Palach, Kružna ulica 8

14.00 – 15.00 Queer Tango (AT/AR/HR) & otvorenje festivala

Poqueerimo Korzo na par minuta – zaplešimo svi/e ispred Gradske vijećnice! Ples predvodi Damian Cortes Alberti uz podršku riječke plesne grupe Flame. Queer Tango rezultat je pokreta koji je ujedinio žene uzrujane heteronormativnošću, koja pretpostavlja da žena treba čekati da je pozovu na ples, te queer osobe koje žele plesati s partnerima/icama bez obzira na ulogu.

Ispred Gradske vijećnice, Korzo 16

15.00 – 16.00 Otvorenje aktivističke izložbe „20 godina LORI“

Ako se želite informirati o dvadesetogodišnjem radu LORI u LGBTIQ aktivizmu te queer i feminističkoj kulturi, dođite do izloga Gradske vijećnice i pogledajte fotografije, novinske isječke i razna svjedočanstva. Izložbu dizajnira riječka umjetnica Nika Rukavina.

Izlozi Gradske vijećnice, Korzo 16

17.00 – 19.00  Panel-rasprava: Ljudska prava LGBTI osoba u Europi i Hrvatskoj

Moderira: Antonia Pindulić; govore Geraldine Guille, predstavnica Agencije za temeljna prava EU, Ana Urlić, aktivistkinja Zagreb Pridea i Dijana Kesonja, savjetnica pučke pravobraniteljice, koje će diskutirati o rezultatima istraživanja Agencije Europske unije za temeljna prava o nasilju i diskriminaciji prema LGBTI osobama u Europi i istraživanja Zagreb Pridea u Hrvatskoj.

Gradska vijećnica, Korzo 16

19.00 –  20.00 Predstavljanje projekta „AIDS – prema stvarnim događajima“, Vladimir Čajkovac (BE/HR)

Kustos Vladimir Čajkovac predstavit će istraživanje „AIDS – prema stvarnim događajima“, iz kojeg su proizašle izložbe u Muzeju higijene u Dresdenu i Međunarodnom muzeju crvenog križa i polumjeseca u Ženevi. Analizirajući načine vizualne reprezentacije HIV/AIDS-a, Čajkovac ih nastoji staviti u relaciju s današnjim vizualnim jezikom pandemije COVID-19.

Galerija SKC, OKC Palach, Kružna 8

20.00 – 21.00 Otvorenje izložbe „Pandemija  prema stvarnim događajima“, Vladimir Čajkovac (BE/HR)

AIDS je od ranih 1980-ih marginalizirana kao bolest Drugih i kao takva dugo je čekala ozbiljnu reakciju zdravstva i politike. Izložba kustosa Vladimira Čajkovca.

Galerija SKC, OKC Palach, Kružna 8

Foto: DHMD David Brandt

21.00 – 23.00  Nastup zbora „OzloglaŽene“ (HR)

Glasne, žene a na lošem glasu? U suradnji s programom „Ženski životi glasnije“ publici će se dijeliti manifest o ženskom zadovoljstvu uz koncert pop-up zbora Riječanki i podršku zbora VINS, koji će izvoditi tradicijske hrvatske pjesme korigirane u pravcu rodne senzitivnosti.

OKC Palach, Kružna 8

PETAK, 16. LISTOPADA 2020.

14.00 – 15.00 Razgovor o (queer) ženama u vizualnoj industriji

Yenni Lee, norveška redateljica i scenaristica, te Marija Katalinić, stručnjakinja za vizualnu kulturu – dvije feministkinje, aktivistkinje i umjetnice – predstavit će svoj rad te govoriti o svojim iskustvima u vizualnoj industriji. Razgovor moderira riječka glumica i novinarka Sara Blažić.

OKC Palach, Kružna 8

15.00 – 16.00 Igre bez granica, Antonia Pindulić (HR)

Kroz interaktivne i edukativne igre posjetitelji/ice se informiraju i senzibiliziraju o temama iz sfere ljudskih prava i svakodnevice LGBTIQ osoba.

OKC Palach, Kružna 8

15.00 – 17.00 Radionica: Izrada aktivističkog nakita, Jana Ažić i Elena Apostolovski (HR)

Radionica kreativnog stvaranja i aktivnog djelovanja u kojoj sudionici/ice osmišljavaju i kreiraju nakit prema vlastitom ukusu. Sav će radni materijal biti dostupan.

OKC Palach, Kružna 8

16.00 – 17.00 Feministička šetnja Rijekom, Jelena Bellolan (HR)

Želite li upoznati značajne žene koje su doprinijele razvoju grada koji teče? Obilaskom lokacija u užem centru manifestno se ukazuje na manjak reprezentacije žena u javnom prostoru. Opis ture bit će dostupan na interaktivnoj mapi unutar projekta „Rijeka in Flux“.

Centar grada, polazak: Janeza Trdine 7 

18.00 –  19.00  Radionica: Održivo financiranje za feminističku stvarnost, Evdokia Romanova (RU) – OTKAZANO!

Cilj je radionice osvijestiti feminističke organizacije o samoodrživom financiranju te istaknuti uspješne prakse u prikupljanju sredstava. Uz Evdokiu Romanovu, aktivistkinju i savjetnicu feminističke zaklade Frida, istražite revolucionarne mogućnosti neovisnosti od donatora i potporama.

OKC Palach, Kružna 8

18.00 – 19.00 Prezentacija projekta: In Plain Sight, Cassils (CA/US) 

In Plain Sight koalicija je 80 umjetnika/ica ujedinjenih u kreaciji umjetničkog djela koje je posvećeno ukidanju pritvora za imigranate i američke kulture zatvora. Avionima američke flote ispisane su umjetničke poruke na nebu iznad zatočeničkih objekata, imigracijskih sudova i drugih mjesta od povijesne važnosti.

Galerija SKC, OKC Palach, Kružna 8

19.00 – 20.00 Hod pijuna: predstavljanje umjetničko-aktivističkog performansa, Tools for Action (NL)

Hod pijuna kritičko-humoristični je performans nastao kroz suradnju umjetničko-aktivističke grupe Tools for Action s građankama i građanima Rijeke kako bi pružio podršku borbi za život u slobodi te upozorio na to da se ženska prava koriste kao političko sredstvo.

Galerija SKC, OKC Palach, Kružna 8

Foto: Marko Laća

SUBOTA, 17. LISTOPADA 2020.

11.00 – 15.00 Radionica: Recept za otpor: taktike i principi za kreativne forme protesta, Shailoh Philips (NL) i Marinella Matejčić (HR) – OTKAZANO!

U praktičnoj i razigranoj radionici istražite temeljne taktike, načela i teorije za samoorganizaciju te intersekciju umjetnosti i aktivizma uz Shailoh Philips, aktivistkinju i umjetnicu, i Marinellu Matejčić, aktivistkinju udruge PaRiter. Obavezne prijave na: 

OKC Palach, Kružna 8

16.00 – 17.00 Radionica o seks-igračkama, LELO (HR/SE)

Zanimaju vas intimni dodaci, a ne znate koga pitati ni gdje se o tome informirati? Dođite na interaktivnu radionicu o seks-igračkama i naučite svašta uz stručnjakinje iz tvrtke LELO, vodećeg svjetskog brenda luksuznih intimnih proizvoda koji potiče dijalog o zdravijem i potpunijem pristupu seksualnom životu.

OKC Palach, Kružna 8

19.00 – 00.00 Queer-UP! Party, GNUČČI (SE) & DJ Mirilo (HR)

Ana Rab, poznata po scenskom imenu Gnučči, multimedijalna je glazbenica i izvođačica izuzetna glasa u klupskoj glazbi, koja koristi široko polje stilova eklektičnih utjecaja stvarajući nezaboravne live nastupe. Riječka DJica Mirilo odvest će nas na glazbeno putovanje uz elektronske ritmove funk-a, melodičnog house- i r’n’b-a.

Klub Crkva, Ružićeva 22

20.00 – 20.45 Drag show, Eve Is Sick of Adam (BE)

Drag umjetnica Eve Is Sick of Adam iz Bruxellesa svojim nastupima redefinira rodne uloge i seksualnost kroz kršenje pravila, normi i drugih preuskih okvira.

Klub Crkva, Ružićeva 22

* Sve su aktivnosti festivala besplatne osim Queer-UP! Partyja kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije.

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020–Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Global Fund for Women / Astraea / Norveška ambasada / Musagetes / Adria print

Festival podržavaju: Omladinski Kulturni Centar PalachMolekulaLinz KulturRedSapataCanada Council for the Arts

Podijeli:

Više postova:

Scroll to Top