Smoqua³ radionice – bubnjanje, pokret i ples, neformalno učenje i o abortusu

Tijekom Smoque³ (23. – 25.5.2019.) u Rijeci imat ćete priliku sudjelovati na nekoliko radionica koje na različite načine povezuju umjetnost i aktivizam te pozivaju na promišljanje društvenih i rodnih normi. Voditeljice su stručnjakinje u svojim područjima koje na zanimljive i inovativne načine prenose znanje i dekonstruiraju ustaljeno.

Radionica bubnjanja, Selena Simić (RS)

// četvrtak, 23.5., 15:00-17:00 @ OKC Palach, Kružna ulica 8 //

Na ovoj će radionici djevojke i žene imati priliku naučiti osnove sviranja bubnjeva te kako ih koristiti u aktivizmu i na ulici. Radionica je zamišljena i kao vrsta teambuildinga za sve zainteresirane jer će na kraju radionice sudionice odsvirati zajedno kratku kompoziciju.

Selena Simić je aktivistkinja i bubnjarica, jedna od organizatorica Rock kamp za djevojčice (prvi tog tipa u regiji), te pomaže bubnjarskoj grupi Bubnjarke sa ulice, koja sudjeluje na beogradskim osmomartovskim marševima. Svira u nekoliko ženskih bendova jedan od kojih je Nemesis koji je jedini ženski death metal sastav u Srbiji.
Zbog ograničenog broja sudionica obavezne su prijave e-mailom na: 

Predstavljanje aktivizma kroz neformalno učenje, Aikaterini Manousaki (Active Rainbow) (GR)

// petak, 24.5., 12:00-15:00 @ FFRI, Sveučilišna Avenija 4 (4. kat, prostorija 401) //

Saznajte više o neformalnim načinima učenja i kako ih koristiti kao alat za promicanje inkluzivnosti LGBTQ + spektra! Plus, naučite koristiti neformalne alate (body work, medije, igre, rasprave) u aktivizmu, propitujte postojeći normativ i razmijenitemogućnosti za iskustva kroz program Erasmus+.

Cathy (Aikaterini) Manousaki je youth trenerica, facilitatorica i edukatorica za ljudska prava i medije koja radi na području razvoja ljudskih potencijala, različitih oblika educiranja, mentorstva, kao i LGBTQIA + spektra, rodnih pitanja, samoizražavanja, uključivanja, aktivnog građanstva i društvene održivosti. Osnivačica je obrazovne platforme Active Rainbow čiji je cilj podizanje svijesti o temi ljudskih prava i LGBTQIA + spektra, te povećanje vidljivosti neformalnog obrazovanja kao sredstva promicanja socijalne uključenosti i aktivnog građanstva.
Zbog ograničenog broja sudionika/ica obavezne su prijave e-mailom na: 

About Active Rainbow | Teaser Trailer [2019] from Active Rainbow on Vimeo.

Radionica pokreta i plesa Manada, Azahara Ubera (ES)

// subota, 25.5., 16:00-18:00 @ OKC Palach, Kružna ulica 8 //

Manada (“krdo”) je niz metodologija koje se aktiviraju s različitim skupinama i situacijama za kreiranje prostora povjerenja, brige i tjelesne udobnosti kako bi se stvorio osjećaj zajednice i kolektivnog znanja kroz tehnološki, transfeministički i posthumanistički pristup tijelu.

Azahara Ubera samostalna je istraživačica, plesačica i koreografkinja koja djeluje u liminalnom prostoru plesa, zvuka, pedagogije i aktivizma.

Why did Baby got to dance with Johnny? – abortus u filmu i TV serijama, Karolina Wieckiewicz (PL)

// subota, 25.5., 16:00-18:00 @ OKC Palach, Kružna ulica 8 //

Na ovoj radionici imat ćete priliku promišljati i preispitivati kako se poima i predstavlja abortus u kinematografiji, kako se prikazivao ranije te kako se ta slika i percepcija uklapaju ne samo u okvire normi, normalnosti i normaliteta, već i normalizacije.
Karolina Wieckiewicz je poljska aktivistkinja za LGBT prava i pravo na abortus. Članica je Abortion Dream Team-a i programska voditeljica u Lambda Warsaw. U svom radu fokusira se na normalizaciju i destigmatizaciju iskustva pobačaja.

*Sve su aktivnosti festivala besplatne osim Queer-UP! Partyja, kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije, i koncerta Anne Calvi.

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Musagetes / LUSH

uz sponzora Adria print

i medijskog pokrovitelja: Novi list

Podijeli:

Više postova:

Scroll to Top