Smoqua³: autorska predstava Za što smo mi, zapravo, krive?

Petak, 24. svibnja u 21:45 @ OKC Palach, Kružna 8

Redateljica i mentorica: Ksenija Krčar
Glume: Snježana Roško, Kristina Kutnjak, Inka Eldan
Deus ex machina: Nikša Eldan
Soundtrack: Elouise – I’ll Fly Away (Remix), Hide The Potion – Burning to Start Again
Produkcija: CEKER – Centar kreativnog razvoja, Umjetnička organizacija GLLUGL

Autorska predstava Za što smo mi, zapravo, krive? nastala je na temelju improvizacija inspiriranih stvarnim životnim pričama zlostavljanih žena. Prati tri žene u policijskoj stanici koje, čekajući što će se s njima dogoditi, otkrivaju kako su tamo završile. Predstava otvara niz bolnih i vrlo aktualnih tema – od napada na ženska prava do obiteljskog nasilja.

Predstava je nastala u okviru EU projekta European Youth Engagement Network kojeg financira Europska unija iz programa Europa za građane. Projekt okuplja niz partnera iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Italije, a nositelj aktivnosti je Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestolnica kulture.
Ideja projekta je doprinos informiranju mladih ljudi o temeljnim europskim vrijednostima i poticanje na aktivni društveni angažman u njihovom promicanju i zaštiti.

Hrvatsku u projektu predstavlja udruga CEKER – Centar kreativnog razvoja iz Varaždina, koja je, u suradnji s umjetničkom organizacijom GLLUGL, također iz Varaždina, za temu predstave odabrala feminizam.

Iako se Hrvatska nikada nije oslobodila patrijarhalnog društvenog okvira, niti je ostvarila punu rodnu ravnopravnost, upravo se postojeća prava žena nalaze na prvoj crti udara neokonzervativnih pokreta u pokušaju eliminacije dosega društvenog razvoja. Pitanje rodne ravnopravnosti, prava na autonomnu odluku o vlastitom tijelu, pravo na odabir životnog stila te općenitog statusa žena u, navodno, postpatrijarhalnom društvu, presudna su i za obranu koncepta slobodnog i otvorenog društva.

Cijeli program ovogodišnjeg festivala Smoqua možete pogledati ovdje.

*Sve su aktivnosti festivala besplatne osim Queer-UP! Partyja, kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije, i koncerta Anne Calvi.

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Musagetes / LUSH

uz sponzora Adria print

i medijskog pokrovitelja: Novi list

Podijeli:

Više postova:

Scroll to Top