Austrijski kulturni forum @Smoqua 2022: Chinagirl, Trans*Gaze&Hippocampus

Smoqua, festival queer i feminističke kulture, od 13. do 15. listopada osvaja Rijeku, a ove je godine posebno zadovoljstvo suradnja s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb koji u Rijeku dovodi sjajne umjetnice i autorice!

Riječkoj publici će se na Smoquici tako prvi put predstaviti nagrađivana austrijska spisateljica Gertraud Klemm, međunarodna umjetnica Chinagirl Tile i redateljica Rosa Wiesauer.

Predstavljanje knjige i autorice: Hippocampus, Gertraud Klemm // petak, od 17:00 do 17:30//Cukarikafe

Photo: Gertraud Klemm © Bernd Alfanz

Austrijska spisateljica Gertraud Klemm u svojim djelima na različite načine propituje poziciju žena u društvu,  a za roman Hippocampus (2019.; preveden na hrvatski) dobila je nagradu „Ernst Toller“. Zašto institucije nazivamo po muškim piscima, a po spisateljicama samo salate? S autoricom razgovara Marija Ott Franolić.

Marija Ott Franolić

Razgovor: „Komad ženskog bijesa // petak, od 17:30 do 18:30//Cukarikafe

Ženska je plodnost često meta patrijarhalnih lovaca koji nastoje otuđiti reproduktivna prava i ženino pravo na izbor. Gertraud Klemm i Branka Mrzić Jagatić uz moderatoricu Mariju Ott Franolić u fokus postavljaju glasove žena koje ove teme obrađuju u svojim djelima ili ih žive u svakodnevnim aktivističkim borbama za ženska prava.

Branka Mrzić Jagatić

Dokumentarni i umjetnički film i Q&A: Trans*Gaze, Rosa Wiesauer // petak, od 20:00 do 23:00// Art-kino

Kroz priču o iskustvima 5 osoba, redateljica izvrće tzv. muški pogled (male gaze), koji podrazumijeva motrenje svijeta kroz prizmu heteronormativnosti i dominantne muške uloge, u „alternativni režim pogleda“. Istog dana gledat će se film For They Know Not What They Do, redatelja Daniela G. Karslakea, nakon čega slijedi razgovor kojeg vodi Jelena Andorić, direktorica Liburnia film festivala.

Photo: Rosa Wiesauer by Magdalena Fischer

Street Art: Chinagirl Tile // subota, od 14:00 do 15:00// Ispred zgrade IVEX-a

Međunarodna umjetnica, čiji se radovi često bave društvenim i političkim temama, projektom Tiles  postavlja seriju reljefnih pločica u gradovima diljem svijeta. Posebnost je u odabiru materijala (keramika) i mjestima postavljanja, što je uzdiže iznad klasičnog shvaćanja street arta. Otvorenje prati bubnjarski kolektiv Drum ‘n’ bijes.

Chinagirl

Podijeli:

Više postova:

Scroll to Top