Smoqua 2022 – Pravednost, sestrinstvo, solidarnost

Srčano i veselo najavljujemo 6. Festival queer i feminističke kulture Smoqua, prepun snage prijateljstva, zajedništva i ljubavi! LORI i partnerica na Smoqui od njenih samih začetaka, udruga PaRiter, pozivaju na, nadamo se, jedno nezaboravno iskustvo proslave zajedništva, uključivosti, promišljanja i zabave u sigurnom prostoru od četvrtka 13. do subote 15. listopada 2022. godine na nekoliko lokacija u Rijeci. „Katapultirajmo“ se skupa u visine duginih boja, opremljene razgovorima, filmovima i raznim iznenađenjima.

O Smoqui

Festival queer i feminističke kulture Smoqua spaja umjetnost i aktivizam kao svojevrsna platforma umrežavanja za razmjenu umjetničko-aktivističkih ideja te kreiranje i učvršćivanje suradnje među raznorodnom publikom. Ovogodišnja tema festivala: Pravednost, sestrinstvo, solidarnost poziva na rastvaranje i promatranje ovih pojmova iz raznih perspektiva, oslanjajući se na zajedničko iskustvo društvene i kulturne opresije.

Želiš li se povezati, promišljati, možda ponešto naučiti o queer i feminističkoj kulturnoj sceni u Rijeci i Europi, naravno, u podržavajućem društvu? Smoqua je pravo mjesto za tebe, s 18 šarolikih događaja i više od 30 sudionika/ica iz Europe i Amerike, na 4 lokacije u samom centru Grada koji teče. Tu su: radionice, igre, filmovi, živa knjižnica, performansi, ulične intervencije, okrugli stol & razgovori, drag show i naravno, Queer-UP! Party.

PROGRAM

ČETVRTAK, 13. LISTOPADA 2022.

12.00 – 23.00 Henganje u okupljalištu

Festivalsko okupljalište i vjerni prijatelj Smoque i ove je godine OKC Palach, gdje se možeš minglati, informirati o programu i LORI, fotkati sa #Smoqua2022 bannerom, dobiti poneku vrijednu nagradu ili donirati za fora promotivne materijale. A možeš dati i svoj doprinos (literarni, likovni… ;)) na temu festivala

OKC Palach, Kružna ulica 8

15.00 – 16.00 Radionica: Tapkanje, Svetlana Del Vechio (HR)

Radionica koja osvaja inovativnošću, a traži samo spremnost da joj se otvoriš. Tehnika energetske psihologije, EFT (tapkanje), pomaže u umanjivanju i uklanjanju neželjenih emotivnih intenziteta, učinkovitom savladavanju straha, anksioznosti, stresa. Prijave (ime i prezime i kontakt telefon) poslati na: .

OKC Palach, Kružna ulica 8

16.00 – 18.00 World Cafe: Queer Youth for You(th)

Mlada si queer osoba i zanima te gdje izaći, kako se upoznati s queer zajednicom, ili pak želiš saznati nešto više o LORI, našoj grupi mladih? Dođi na opuštenu ćakulicu s našim mladima i pitaj slobodno sve što te zanima!

Ispred OKC-a Palach, Kružna ulica 8 (u slučaju kiše, u Palachu)

16.00 – 18.00 Živa knjižnica: Taboo talks o menstruaciji i učenje & INTIMINA (HR)

Nećemo govoriti o tetkama iz Rusije, stvarima, curenju – govorimo o menstruaciji i to u njezinim najbolnijim verzijama. Upoznaj naše knjige, porazgovaraj s njima, nauči nešto novo – kako od knjiga tako i od naših partnerica iz INTIMINE. Imaš pitanja na koja ne možeš naći odgovore? One su tu za tebe.

Ispred OKC-a Palach, Kružna ulica 8 (u slučaju kiše, u Palachu)

18.00 – 18.30 Otvorenje festivala

Uz bubnjeve, performans i pokoju riječ, organizatorice nas uvode u sadržaj i temu festivala. Otvorenje je, naravno, praćeno dodatnim minglanjem i druškanjem.

Ispred OKC-a Palach, Kružna ulica 8 (u slučaju kiše, u Palachu)

18.30 – 20.00 Okrugli stol: Nevidljivo – o seksualnosti i rodnim identitetima

Marinella Matejčić predstavlja publikaciju o iskustvima biseksualnih osoba i uz goste i gošće iznenađenja progovara o identitetima o kojima često ne govorimo unutar queer zajednice, kao što su aseksualnost, nebinarnost, biseksualnost. Možda nosiš neki od tih identiteta ili samo želiš razgovarati o vlastitim iskustvima izvan kategorije monoseksizma i binarnih identiteta?

OKC Palach, Kružna ulica 8 

21.00 – 22.45 Nabrzaka – queer speed-dejtanje, Grupa mladih LORI (HR)

Želiš upoznati nekog i/ili se povezati s queer ekipom? Dođi na „Nabrzaka“ i opusti se u društvu Grupe mladih LORI. Treba ponijeti osmijeh i zaboraviti na vrijeme. Bitno: za osobe starije od 18 godina.

Ispred OKC-a Palach, Kružna ulica 8 (u slučaju kiše, u Palachu)

PETAK, 14. LISTOPADA 2022

15.00 – 17.00 Radionica: Je li briga o sebi moguća u feminizmu i queer aktivizmu? Karolina Wieckiewicz (PL)

Jesi li doživio/doživjela zamor u aktivizmu? Imaš nekog bliskog tko je napustio aktivizam zbog zamora ili se bojiš da je to neizbježno? Nisi sam/a u tome. Razgovarajmo o svojim iskustvima i načinima kako biti podrška sebi i drugima. Briga o sebi i drugima moguća je i u aktivizmu.

OKC Palach, Kružna 8

17.00 – 18.30 Bubnjaj s nama! Drum ‘n’ bijes (HR)

Iskusne bubnjarke iz kolektiva Drum ‘n’ bijes iz Zagreba donose bubnjeve i palice, a ti ponesi motivaciju i bijes. Nakon što naučiš osnove protestnog bubnjanja, imat ćeš priliku pokazati naučeno na otvorenju rada austrijske umjetnice Chinagirl Tile. Prijave: OVDJE.

OKC Palach, Kružna 8

17.00 – 17.30 Predstavljanje knjige i autorice: Hippocampus, Gertraud Klemm (AT)

Nagrađivana austrijska spisateljica na različite načine propituje poziciju žena u društvu, a za roman Hippocampus (2019.; preveden na hrvatski) dobila je nagradu „Ernst Toller“. Zašto institucije nazivamo po muškim piscima, a po spisateljicama samo salate? S autoricom razgovara Marija Ott Franolić.

Cukarikafe, Trg Jurja Klovića 4

Gertraud Klemm ©Bernd Alfanz

17.30 – 18.30 Razgovor: „Komad ženskog bijesa“, Gertraud Klemm (AT), Branka Mrzić Jagatić (HR)

Ženska je plodnost često meta patrijarhalnih lovaca koji nastoje otuđiti reproduktivna prava i ženino pravo na izbor. Gertraud Klemm i Branka Mrzić Jagatić uz moderatoricu Mariju Ott Franolić u fokus postavljaju glasove žena koje ove teme obrađuju u svojim djelima ili ih žive u svakodnevnim aktivističkim borbama za ženska prava.

Cukarikafe, Trg Jurja Klovića 4

20.00 – 23.00 Dokumentarni i umjetnički filmovi i Q&A: Trans*Gaze, Rosa Wiesauer (AT) i For They Know Not What They Do, Daniel G. Karslake (US)

Kroz priču o iskustvima 5 osoba, redateljica izvrće tzv. muški pogled (male gaze), koji podrazumijeva motrenje svijeta kroz prizmu heteronormativnosti i dominantne muške uloge, u „alternativni režim pogleda“.

For They Know Not What They Do istražuje intersekciju religije, seksualne orijentacije i rodnog identiteta u Americi. Pričama četiriju obitelji, film nudi iscjeljivanje i razumijevanje onima koji su uhvaćeni na nišanu Svetog pisma, seksualnosti i identiteta.

S autoricom i autorom razgovara Jelena Androić, direktorica Liburnia Film Festivala.

Art-Kino Croatia, Krešimirova 2

SUBOTA, 15. LISTOPADA 2022.

14.00 – 15.00 Street Art: Chinagirl Tile (AT)

Međunarodna umjetnica, čiji se radovi često bave društvenim i političkim temama, projektom Tiles  postavlja seriju reljefnih pločica u gradovima diljem svijeta. Posebnost je u odabiru materijala (keramika) i mjestima postavljanja, što je uzdiže iznad klasičnog shvaćanja street arta. Otvorenje prati bubnjarski kolektiv Drum ‘n’ bijes.

Ispred zgrade IVEX-a, Delta 5

15.00 – 17.00 Radionica: Novi urbani queer mitovi, Antonija Mežnarić i Vesna Kurilić (HR)

Zapitaš li se ponekad kako bi drevne junačke priče izgledale s queer likovima? Poželiš li da na povratku kući, iza ugla, umjesto u priču o Slendermanu upadneš u neku novu, queer creepypastu? Skupa s nama ispiši novi krajolik queer priča, na razmeđi bajki i suvremenih urbanih legendi, uz riječke spisateljice i urednice Antoniju Mežnarić i Vesnu Kurilić.

OKC Palach, Kružna 8 

17.00 – 18.30 Ne ljuti se! – društvena igra x LELO (HR/SE)

LELO i ove godine podržava Smoquu! Oduvijek su te zanimale društvene igre s temom odgovornog seksualnog ponašanja, no toga nikad nigdje? Prijavi sebe i svoj tim (4 osobe), smislite kreativno ime i upišite se u obrazac OVDJE
Mjesta su ograničena, a nagrade bogate! 

Ispred OKC-a Palach, Kružna ulica 8 (u slučaju kiše, u Palachu)

19.00 – 20.00 Radionica: Probudi drag u sebi, Karmen Daš (SI)

Želiš li isprobati drag? Želiš li sigurno mjesto gdje možeš isprobati rodno se izražavati na pozornici kroz drag? Možeš doći u dragu ili izvan draga, kako god se osjećaš.

OKC Palach, Kružna 8

21.00 – 2.00 Queer-UP! Party, Časna sestra (RS)

Marija Nikolić a.k.a Časna sestra, s dugim iskustvom na queer žurkama razbacuje po podiju eklektičnim repertoarom: uz električne plesne hitove od 70-ih do 90-ih, synth pop, electro pop, indie dance/nu disco kao i poneko muzičko iznenađenje.

OKC Palach, Kružna 8

23.00 – 23.45 Drag show: Karmen Daš (SI)

Naša najdraža slovenska drag queen na putu je da nas raspameti i popije sve koktele koje ćete joj kupiti. Ona je božansko biće poslano na Zemlju da bude strastvena performerica s porukom: Voli sebe, dijeli ljubav i budi feminist/kinja!

OKC Palach, Kružna 8

* Sva su događanja festivala besplatna osim Queer-UP! Partyja, kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije.

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiter

Festival podržavaju: Grad Rijeka / Global Fund for Women / Astraea / Adria print / Austrijski kulturni forum Zagreb / INTIMINA / LELO / Omladinski kulturni centar Palach

Podijeli:

Više postova:

Scroll to Top