Smoqua 2020 predstavlja: Cassils, Tools for Action & Vladimir Čajkovac

U okviru ovogodišnje Smoque koja će se održati u Rijeci od 15. do 17. listopada, umjetnička organizacija Građanke svom gradu predstavlja zanimljive umjetničke projekte i razgovore s umjetnicima i umjetnicama koje možete pratiti u sklopu festivalskog programa.

Prvog dana, 15. listopada, od 19.00 do 20.00 sati pridružite se predstavljanju projekta „AIDS – prema stvarnim događajima“ kad će nam kustos Vladimir Čajkovac predstaviti istraživanje iz kojeg su proizašle izložbe u Muzeju higijene u Dresdenu i Međunarodnom muzeju crvenog križa i polumjeseca u Ženevi.

Istog dana u 20.00 sati dođite na otvorenje izložbe „Pandemija – prema stvarnim događajima“ koja kroz postere i plakate govori o tome kako je AIDS od ranih 80-tih marginaliziran „bolest Drugih“ i kao takva dugo je čekala ozbiljnu reakciju zdravstva i politike.

(naslovna foto: DHMD David Brandt)

Drugog dana festivala, 16. listopada, od 18.00 do 19.00 sati iz daleke Amerike Cassils predstavlja In Plain Sight, koaliciju od 80 umjetnika/ica ujedinjenih u kreaciji djela posvećenog ukidanju pritvora za imigrante i američke kulture zatvora. Avionima američke flote ispisane su umjetničke poruke na nebu iznad zatočeničkih objekata, imigracijskih sudova i drugih mjesta od povijesne važnosti.

Više o intervenciji u javnom prostoru i  umjetničko-aktivističkom performansu – Hod pijuna, saznat ćemo istog dana od 19.00 do 20.00 sati kroz predstavljanje kolektiva Tools for Action. Hod pijuna je kritičko-humoristični performans nastao kroz suradnju umjetničko-aktivističke grupe Tools for Action s građankama i građanima Rijeke kako bi pružio podršku borbi za život u slobodi te upozorio na to da se ženska prava koriste kao političko sredstvo.

(Foto: Marko Laća)

Sva četiri događanja održat će se u Galeriji SKC (OKC Palach, Kružna 8), a posjetitelji i posjetiteljice će moći pratiti live javljanje putem Zoom platforme. Događaje će biti moguće pratiti putem live streaming-a na FB stranicama Udruge LORI, PaRiter i GSG.

Nestrpljivo vas čekamo na Smoqui. 😀

*Događaji mogu biti fotografirani i/ili snimani radi obveze osiguranja vidljivosti programa te će se fotografije i snimke koristiti objavom na mrežnoj stranici i društvenim mrežama udruge LORI te arhiviranjem podataka o događaju.

**Udruga LORI kao glavna organizatorica događaja će naravno poštivati sve mjere i preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, a kako bi Smoqua protekla u sigurnom i veselom ozračju.

Podijeli:

Više postova:

Scroll to Top